Hoboles

Leerling Fenna tijdens Open Dag Scala, 2013. Foto: Daan Prest

Inge is als docent verbonden aan Scala Centrum voor de Kunsten, en als zelfstandige geeft ze les bij het Scala Muziek Collectief.

 

"Lesgeven vind ik het leukste dat er is. Hobo is geen voor de hand liggend instrument en dat vinden de meeste leerlingen erg leuk en extra speciaal. Ze zijn dan ook altijd erg gemotiveerd, leerlingen die verplicht van hun ouders een instrument moeten leren vind je niet op hoboles!

Mijn aantal leerlingen is relatief klein en dat maakt persoonlijk contact, wat ik erg belangrijk vind, extra eenvoudig. Ik vind het belangrijk om een goede en open band te hebben met mijn leerlingen en hun eventuele ouders/verzorgers en ben zo flexibel mogelijk. Eigenlijk is alles bespreekbaar.

Sinds augustus 2013 hebben we een -van alle gemakken voorziene- lesruimte aan huis waar ik met heel veel plezier lesgeef voor het Scala Muziek Collectief. Op vrijdagmiddag werk ik in een fijn lokaal bij Scala Centrum voor de Kunsten.  

De lesruimte aan huis die ik deel met mijn man (Gitaarschool Meppel)

De hobo is een houten blaasinstrument met een dubbelriet. Dit betekent dat de klank gevormd wordt door twee tegen elkaar geplaatste rietbladen aan te blazen en te laten trillen. De zwarte hobo met zijn zilveren kleppen heeft een vol, warm en doordringend geluid. Naast de gewone hobo heb je ook nog de hobo d’amore (die een terts lager klinkt dan de hobo en veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld Bach-cantates) en de althobo (die een kwint lager klinkt dan de hobo en met zijn prachtige lage geluid een “kruising” is tussen de hobo en de fagot).

Je vindt het instrument terug in alle muziekstijlen en de hoboïst vervult een belangrijke plaats in ieder harmonie- en symfonieorkest. Ook in kleinere ensembles en solistisch voelt de hobo zich thuis. De hoboïst stemt het orkest, begeleidt zangers, speelt lyrische filmmuziek en is veelzijdig inzetbaar in grote en kleine formaties.
Mijn leerlingen zijn dan ook vrijwel allemaal actief in orkesten en ensembles. Ik vind het geweldig om hen ook in die rol van orkestmusicus en/of solist te mogen coachen!

Je kunt starten met hoboles als je handen groot genoeg zijn, meestal vanaf een jaar of 8. Hobo’s zijn (tweedehands) te koop of te huur bij verschillende hobo-ateliers of in overleg met mij. Als je je aansluit bij een muziekvereniging stelt de vereniging soms een instrument voor je beschikbaar. Ik heb ook kleine hobo's voor jongere/kleinere kinderen om (tijdelijk) op te spelen."