Biografie

Inge de Vries-Dijk (1988) start op 8-jarige leeftijd met hobolessen bij Pauline Westen aan de muziekschool in Emmen. Op 16-jarige leeftijd start ze met de opleiding Docent Muziek (ODM) met bijvak hobo aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle, om na een half jaar de overstap te maken naar de hoofdvakopleiding klassieke muziek. Ze studeert er bij Henri Gouder de Beauregard en volgt lessen bij Frank Mulder en Bram Kreeftmeijer. Als hoboïst treedt ze op in verschillende orkesten en ensembles.

Momenteel is ze werkzaam bij Scala Centrum voor de Kunsten en het Scala Muziek Collectief als docent hobo en als medewerkster PR & Communicatie. Ze heeft een enorme liefde voor schrijven en brengt in oktober 2021 haar eerste boek uit bij Uitgeverij Zilverspoor.  

Een uitgebreide biografie vindt u hieronder.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het begin

Vier jaar oud is Inge Dijk (1988), als ze verliefd wordt op de klank van de hobo in Prokovjev's muzikale sprookje "Peter en de Wolf". Ze weet zeker dat ze dát instrument later zelf wil bespelen.

Haar ouders besluiten dat het eerst maar eens blokfluitles moet worden. Daarna kiezen de meeste kinderen voor dwarsfluit of gitaar, maar Inge is niet van haar idee af te brengen en op achtjarige leeftijd begint ze met hobolessen aan de muziekschool in Emmen bij Pauline Westen.
In 1998 verhuist het gezin naar Coevorden, waar Inge haar hobolessen gelukkig bij Pauline kan voortzetten. Op deze muziekschool komt ze voor het eerst in een orkest terecht. Daarnaast speelt ze af en toe samen met hoboisten van hetzelfde niveau. De liefde voor samenspel wordt hier geboren.
Inge besluit haar diploma’s te gaan halen, en haalt prima resultaten voor haar A- en B-examen. In 2002 komt Inge bij het CQ-kamerorkest in Emmen en orkestspel wordt haar grote passie. In 2003 doet ze auditie voor het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe (JSOD), o.l.v. Lubertus Leutscher en wordt aangenomen als 2e hoboïst.
Begin 2004 besluit Inge haar C-diploma te gaan halen en start ze met theorielessen waar ze pianiste Lies Braakman ontmoet. De twee worden dikke vriendinnen en richten in het najaar van 2004 duo "Ho, Bo and the Piano" op waarmee ze diverse concerten geven en twee keer live op de radio te horen zijn. Nadat Inge het C-examen met een 9 afsluit volgt ze, naast de lessen bij Pauline Westen aan de muziekschool, lessen bij Frank Mulder aan het conservatorium in Groningen en neemt met de Ballade van Hendrik Andriessen deel aan het Prinses Christina Concours.

Opleiding
Na het behalen van haar havo-diploma in 2005 besluit Inge de opleiding Docent Muziek (ODM) te gaan volgen aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Ze doet toelating in juni en wordt aangenomen. In de daarop volgende zomervakantie vertrekt ze met het JSOD op tournee naar Tsjechië, waarna ze in het orkest opschuift van tweede- naar eerste hoboïste. Met het orkest neemt ze tweemaal een cd op.
In september 2005 begint Inge enthousiast haar opleiding aan het conservatorium, waar ze, naast de opleiding tot muziekdocent, hobolessen krijgt van Henri Gouder de Beauregard. Dit bevalt zo goed, dat ze in december besluit de overstap te wagen naar de hoofdvakopleiding Klassieke muziek. Een toelatingsexamen wordt snel geregeld en in januari 2006 wordt hobo studeren een feit voor Inge. Ze vervolgt haar studie bij Henri Gouder de Beauregard, en later een korte tijd bij Bram Kreeftmeijer.
Als enige hoofdvakstudent hobo in Zwolle krijgt Inge ongelooflijk veel kansen. Zo speelt ze al in de maand van haar toelating in Mozart’s Gran Partita, o.l.v. Frans de Jong, en vertrekt ze begin februari een week naar Duitsland in een grootschalig orkestproject van ArtEZ (het ArtEZ Symfonic Jazz Orchestra), dat werken van het Metropole orkest ten gehore brengt. Als solist treedt ze op in Bach-cantates, en vervult ze de althobo-partij in Aaron Copland’s "Quiet City" voor trompet, althobo en strijkorkest. Niet lang daarna neemt ze een periode plaats in het orkest bij Mozart's opera "Le Nozze di Figaro".
Samen met een collega organiseert ze een groots benefietconcert waarbij ze ontdekt dat ze de organisatorische kant ook erg leuk vindt.
Verder treedt ze op als remplacent in verschillende symfonie- en harmonieorkesten, maar ook in kleinschaliger projecten en in ensembleverband. Als duo volgen Inge en Lies verschillende lessen en masterclasses, waaronder enkele lessen bij Paul Komen aan het Prins Claus conservatorium, en een masterclass Nederlandse Kamermuziek bij Rian de Waal. Inge is ook te horen in de computergame "Mijn naam is Haas", waarvoor ze de muziek van componist Paul van Vulpen in de studio inspeelde.

Lesgeven
In september 2006 start Inge met het geven van hobo- en blokfluitlessen bij muziekvereniging ACH in Almelo. Ze geniet enorm van het lesgeven, en de hoboklas neemt er flink toe.
Haar officiele stage begint Inge eind 2007 bij Aafke de Vries aan muziekschool Scala in Meppel. Dit bevalt van beide kanten zo goed, dat Inge gedurende een aantal maanden werkzaam is als invalster als Aafke afwezig is. Wanneer Aafke in 2009 afscheid neemt van de muziekschool volgt Inge haar op.


Huidige werkzaamheden
Sinds 2009 is Inge als hobodocent verbonden aan muziekschool Scala in Meppel. Ook is ze bij Scala Centrum voor de Kunsten verantwoordelijk voor de PR en Communicatie. Als zelfstandige is zij verbonden aan het Scala-docentencollectief waarbij ze in de studio aan huis lesgeeft. Als hoboïst werkt ze op projectbasis en verleent ze regelmatig haar medewerking aan concerten, theatervoorstellingen, studio-opnames, orkestprojecten, kerkdiensten en andere uitvoeringen.

Privé
Begin 2006 ontmoet Inge tijdens een orkestproject gitarist Melcher de Vries, met wie ze in Zwolle gaat samenwonen. In april 2008 wordt, ongepland maar erg welkom, zoon Thijmen geboren. In 2009 verhuist het gezin naar Meppel, waar Melcher en Inge elkaar in de winter van 2010 het ja-woord geven. In maart 2012 wordt het gezin compleet met dochter Marte.