Muziek

Over de hobo
De hobo is een houten blaasinstrument met een dubbelriet. Dit betekent dat de klank gevormd wordt door twee tegen elkaar geplaatste rietbladen aan te blazen en te laten trillen. De zwarte hobo met zijn zilveren kleppen heeft een vol, warm en doordringend geluid. Naast de gewone hobo heb je ook nog de hobo d’amore (die een terts lager klinkt dan de hobo en veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld Bach-cantates) en de althobo (die een kwint lager klinkt dan de hobo en met zijn prachtige lage geluid een “kruising” is tussen de hobo en de fagot).

Je vindt het instrument terug in alle muziekstijlen en de hoboïst vervult een belangrijke plaats in ieder harmonie- en symfonieorkest. Ook in kleinere ensembles en solistisch voelt de hobo zich thuis. De hoboïst stemt het orkest, begeleidt zangers, speelt lyrische filmmuziek en is veelzijdig inzetbaar in grote en kleine formaties.
Mijn leerlingen zijn dan ook vrijwel allemaal actief in orkesten en ensembles. Ik vind het geweldig om hen ook in die rol van orkestmusicus en/of solist te mogen coachen!

Je kunt starten met hoboles als je handen groot genoeg zijn, meestal vanaf een jaar of 8. Hobo’s zijn (tweedehands) te koop of te huur bij verschillende hobo-ateliers of in overleg met mij. Als je je aansluit bij een muziekvereniging stelt de vereniging soms een instrument voor je beschikbaar. Ben je lid van een muziekvereniging in de gemeente Meppel, Steenwijkerland of Westerveld? Dan subsidieert de gemeente jouw muziekles en betaal je dus een lager tarief!

 

Over mij
Als kleuter werd ik verliefd op de klank van de hobo. Na een paar jaar algemene muzikale vorming startte ik met hoboles, bij Pauline Westen aan de muziekschool in Emmen. Later stapte ik van ODM (opleiding docent muziek) over naar de vakopleiding klassieke muziek aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle, waar ik studeerde bij Henri Gouder de Beauregard en lessen volgde bij Frank Mulder en Bram Kreeftmeijer.
Als hoboïst werk ik op projectbasis. Je kunt me horen in (cantate)diensten, koorbegeleidingen en studio-opnames. Ik speel in blaaskwintet 4 + 1 en in het HanzeOrkest,
maar ik geniet het allermeest van lesgeven.

Lesgeven vind ik het leukste dat er is. Hobo is geen voor de hand liggend instrument en dat vinden de meeste leerlingen erg leuk en extra speciaal. Ze zijn dan ook altijd erg gemotiveerd, leerlingen die verplicht van hun ouders een instrument moeten leren vind je niet op hoboles!
Een goede sfeer en veel plezier in de lessen staat voor mij voorop. Ik vind het belangrijk om een goede en open band te hebben met mijn leerlingen en hun eventuele ouders/verzorgers en ben zo flexibel mogelijk. Eigenlijk is alles bespreekbaar.

Ik geef les in Hoogeveen (woensdagmiddag), Steenwijk (donderdagmiddag) en Meppel (vrijdagmiddag). Benieuwd of hoboles iets voor jou is? Vraag een gratis proefles aan!